امروزه اندام زیبا بسیار اهمیت پیدا کرده است و ورزشهای تناسب اندام در سالهای اخیر بسیار رونق گرفته است. ورزش بدنسازی یکی از ورزشهای پرورش و تقویت عضلات برای رسیدن به اندامی قدرتمند و همچنین زیبا است. این ورزش در سال های اخیر بسیار تخصصیتر صورت گرفته و نتایج خوبی به علاقهمندان خود ارائه کرده است. در این مطلب از کیافیت آموزشهای لازم برای انجام ورزش بدنسازی را به شما ارائه میدهیم.
بدنسازی چیست؟
بدنسازی یک ورزش بسیار کاربردی برای داشتن اندامی زیبا و سلامت است. در حقیقت ورزش بدنسازی بدن را عضلانی و به شکل دلخواه در میآورد. در این ورزش با تلفیق تمرینات ورزشی و تغذیه مناسب عضلاتی قدرتمند و اندامی ورزیده خواهید داشت.
به فردی که تمرینات سخت ورزش بدنسازی را انجام میدهد، بدنساز میگویند. در بدن سازی حرفه ای فرد فیگورهای مشخصی را انجام میدهد. به همین ترتیب رتبه بدنسازان بر اساس تقارن عضلانی، حجم توده عضلانی، اندازه و سایز عضلات، فیگورها و ژستها رتبه بندی میشوند. بدنسازی رشتههای مختلفی دارد و در هر رشته سبک تمرین و نوع عضله سازی متفاوت است که در ادامه میخوانیم. در این مطلب از کیافیت درباره تاریخچه ورزش بدنسازی، انواع آن و تغذیه در بدنسازی مطالبی ارائه می کنیم.
ورزش بدنسازی از زمانهای بسیار دور رواج داشته و فقط شکل آن متفاوت بوده است. در زمان مصر باستان، بلند کردن سنگهای سنگین (بهعنوان وزنه) رواج زیادی داشت. وزنهبردارهای قدرتمند در نمایشهای عمومی ظاهر شده و یکدیگر را به چالش میکشیدند. البته در آن زمان تمرکز روی پرورش اندام نبود. حتی اغلب آنها اندامی پر چربی، ولی صرفا درشت و قوی هیکلی داشتند.
این نمایشها تا اواخر قرن نوزدهم میلادی ادامه داشت. در همان زمان یوجین ساندو (Eugene Sandow) عنوان قویترین مرد را به دست آورد. یوجین ساندو (پدر بدنسازی مدرن) در نمایش «قویترین مرد جهان» به تماشاچیها اجازه داد از اندام زیبا و عضلانی او لذت ببرند.
پس از آن به سرعت ورزیدگی، زیبایی، قدرت و عضلات پرورش یافته او مشهور شد. همچنین سبک او معروف و وسایل تمرینی (هالترها، وزنهها و دمبل) او پر فروش شد. به همین ترتیب کمکم ورزش بدنسازی با هدف «ساختن اندام عضلانی، ورزیده و قدرتمند» بین مردم و ورزشکاران جا باز کرد. امروزه شاهد مسابقات جهانی زیبایی اندام با جوایز میلیون دلاری هستیم.
«بدنسازی» فقط مربوط به عضله سازی و پرورش اندام نیست؛ بلکه روی سلامتی هر فرد تأثیر بهسزایی میگذارد. اگر به دنبال یک رشته ورزشی با فواید جسمی و ذهنی مختلفی هستید. باید بدانید ورزش بدنسازی تمام این موارد را داراست.
۱. قدرت و ایمنی بالا
چه کسانی را میتوان در سالن بدنسازی پیدا کرد؟ بدنسازان آماتور، وزنهبرداران، دوندههای ماراتون و رزمی کاران. معمولا همه این افراد را در سالن بدنسازی میتوانیم پیدا کنیم. تمرینات قدرتی نقاط ضعف بدن را برطرف و نقاط قوت را تقویت میکند تا همچنان بدنساز قدرتمند بماند.
هرچه فرد قویتر باشد کمتر در معرض آسیب و صدمه است. از این رو ورزشکاران و بدنسازان حرفهای به دلیل برخورداری از مفاصل و عضلات قوی کمتر دچار آسیب میشوند. تمرین با وزنه یک روش فوقالعاده برای تضمین سلامتی در سنین جوانی و پیری است. البته بدنساز باید در حین انجام تمرینات و استفاده از وسایل ورزشی دقت کند.
۲. بهبود سلامتی
وزنهبرداری باعث افزایش تولید هورمونهای آنابولیک (تستوسترون) میشود. هورمونهای آنابولیک باعث افزایش قدرت بدنی و رشد عضلانی میشود. از طرفی بلند کردن وزنههای سنگین باعث استحکام استخوان و تاندون میشود.
افرادی که مرتباً وزنه میزنند دارای میانتنه و عضلات پشت قوی هستند. این افراد بهطور طبیعی کمتر دچار مشکلات و دردهای جسمانی میشوند. افزایش اعتمادبهنفس و ایجاد انگیزه در فرد از دیگر ویژگیهای وزنهزدن است. پزشکان و متخصصان بهداشت همیشه به مردم یادآوری میکنند: «اگر از عضلات خود استفاده نکنید، آن را از دست خواهید داد».
۳. نظم و انضباط شخصی
یکی از بهترین مزایای روانی تمرین با وزنه و بدنسازی، ایجاد نظم و خود کنترلی است. از این رو بدنساز مجبور است برای رسیدن به اهداف ورزشی، وارد یک روال منظم از تمرین، تغذیه، استراحت شود. پس این روند در طولانیمدت باعث افزایش نظم و انضباط در فرد می شود. هرچه نظم و انضباط فردی بیشتر تقویت شود. از آن طرف احتمال موفقیت در تمرینات و حتی زندگی شخصی بیشتر است.
۴. افزایش تراکم استخوان
متاسفانه امروزه پوکی استخوان به دلیل سبک زندگی ناسالم بسیار شایع است. پس از انجام تحقیقاتی درباره این بیماری مشخص شد. فقط با ۶ ماه وزنه زدن، تراکم مواد معدنی داخل استخوان حدود ۱۳ درصد افزایش یافته است. تمرینات چند مفصلی مثل اسکات و لانگز در بالا رفتن تراکم استخوان بسیار موثر هستند؛ اما فقط تمرین کافی نیست؛ بلکه در برنامه غذایی کلسیم برای پیشگیری از پوکی استخوان قرار گیرد.
در یک کلام: بدن سازی نهتنها اندامی ایدهآل بلکه ذهنی متناسب میآفریند. همچنین تقویت عضله با وزنه بهصورت مداوم مزایای جسمی و روانی زیادی دارد. مزایای آن شامل موارد مختلف است: چربی سوزی، افزایش استقامت، رشد عضلات و تناسب اندام.
دیدگاه خود را بیان کنید