طبق تحقیقاتی که بر روی افرادی که هر یک از روش های مختلف روزه داری متناوب یا رژیم فستینگ را انجام داده اند مشخص شد که این روش کاهش وزن می تواند فواید زیادی برای فرد داشته باشد. اصلی ترین مزیت این روش برای لاغری آن است که بدن فرد به دریافت کالری کم و کمتر غذا خوردن عادت می کند. به دنبال آن ترشح هورمون های مفیدی نظیر هورمون آدیپونکتین افزایش پیدا می کند که در چربی سوزی و کاهش وزن تاثیر بسزایی خواهد داشت. ضمن آنکه این روش به افرادی که در سایر رژیم های لاغری دچار استپ وزنی شده اند کمک می نماید تا بتوانند بیشتر چربی سوزی کنند. تیم نویسندگان مجلهی ورزشی باشگاه کیافیت، در ادامه سایر فواید مهم رژیم لاغری فستینگ را شرح میدهد:
بهطورکلی، تحقیقات دقیق و طولانیمدت چندانی در مورد روزه داری متناوب انجام نشده است.
پس لازم است با احتیاط پیش بروید. با در نظر گرفتن این موضوع، فواید احتمالی رژیم فستینگ به شرح زیر است:
✅ افزایش اتوفاژی
اتوفاژی یا ترمیم سلولی فرآیندی است که در طول رژیم فستینگ برای بدن رخ می دهد. در اتوفاژی سلول های قدیمی یا آسیب دیده بدن به شکل طبیعی تخریب می شوند و سلول های جدید و سالم توسط بدن جایگزین می گردند. انجام این نوع رژیم و بدون غذا ماندن برای چندین ساعت در روز به نوسازی و بهسازی سلول های بدن کمک می نماید و فرایند ترمیم سلولی به شکل طبیعی در بدن را سرعت می بخشد. در نتیجه سطح سلامتی افراد به طور قابل توجهی ارتقا پیدا می کند. این موضوع می تواند طول عمر فرد را نیز افزایش دهد.
✅ پیشگیری از بیماریهای قلبی
اگرچه تحقیقات بیشتری مورد نیاز است، اما به نظر میرسد رژیم فستینگ برای بهبود سلامت قلب و عروق خوب است، زیرا عوامل خطر قلبی عروقی مانند چاقی، فشار خون بالا، کلسترول و دیابت را کاهش میدهد. به گفته محققان، در حال حاضر مشخص نیست که کدام نوع این رژیم برای سلامت قلب بهترین است.
✅ کنترل دیابت نوع ۲
رژیم فستینگ ممکن است یک روش امیدوارکننده برای کنترل دیابت نوع ۲ باشد. روزه داری به کاهش وزن کمک میکند، مقاومت به انسولین را کاهش میدهد و هورمونهای آزاد شده توسط سلولهای چربی را که بر اشتها و سطح التهاب تأثیر میگذارد، کنترل میکند. گفتنی است، اگر دیابت دارید، نباید به تنهایی و بدون مشورت با پزشک خود اقدام به گرفتن این نوع رژیم کنید.
✅ از بیماری آلزایمر و سکته جلوگیری میکند
برخی از مطالعات نشان میدهند که روزه داری متناوب ممکن است به کاهش خطر سکته مغزی و بیماری آلزایمر کمک کند. با این وجود، علیرغم آنچه که طرفداران این نوع رژیم میگویند، به نظر نمیرسد که رژیم فستینگ در کوتاه مدت سبب افزایش تمرکز شود.
✅ بهبود کبد چرب غیر الکلی
در یک مرور سیستماتیک و متاآنالیز شش مطالعه، افراد مبتلا به کبد چرب غیرالکلی (بیماری کبدی که در افراد مبتلا به چاقی، دیابت و سندرم متابولیک دیده میشود) که از رژیم فستینگ پیروی میکردند، در مقایسه با افرادی که این کار را انجام نمیدادند، عملکرد کبدی بهتری داشتند. ممکن است این نتیجه به دلیل این باشد که رژیم فستینگ منجر به کاهش وزن میشود.
اثرات کاهش وزن در روزه داری متناوب
تحقیقات نشان میدهد که خوردن با محدودیت زمانی، به طور طبیعی سبب میشود فرد چند صد کالری در روز کمتر بخورد. این دریافت کمتر انرژی، منجر به کاهش حدود ۲۵۰ تا ۵۰۰ کیلوگرم در هفته میشود. این کار شبیه به پیروی از یک رژیم غذایی با کالری محدود در تمام روزها است، اما یک مزیت بزرگ دارد و آن این است که شما مجبور نیستید کالری را بشمارید. بررسی ۱۱ متاآنالیز به این نتیجه رسید که با رژیم فستینگ، وزن دو برابر سریعتر از معمول، کم میشود.
برخی از افراد نمیتوانند با این عوارض کنار بیایند و مجبور به ترک رژیم میشوند. گرسنگی در ده روز اول به اوج خود میرسد.اگر بنیه ضعیفی دارید به شما توصیه نمیکنیم که این نوع رژیم را بگیرید. همچنین اگر باردار هستید یا در دوران شیردهی هستید این روش را امتحان نکنید. همچنین اگر BMI پایین (کم وزن) یا سابقه اختلال خوردن دارید، رژیم فستینگ برای شما مناسب نیست. برخی از مهمترین عوارض روزه داری متناوب عبارتند از:
افراد بالای ۷۰ سال نیز نباید این نوع رژیم را بگیرند. افراد مبتلا با دیابت، مخصوصا بیمارانی که انسولین تزریقی دریافت میکنند، باید قبل از انجام آن با پزشک خود مشورت کنند.
رژیم لاغری فستینگ اگر به طور صحیح اجرا شود می تواند فواید زیادی برای سلامتی، کاهش کلسترول بد، کاهش التهاب و در نتیجه بیماریهایی نظیر سرطان های مختلف را به دنبال داشته باشد. اما لازمه این امر آن است که در طول این رژیم نیز از مواد غذایی سالم و مفید برای بدن استفاده کنید. همچنین مصرف مواد غذایی مضر با نمک و چربی یا قند بالا را محدود کنید.
مهمترین نکته در رژیم های روزه داری متناوب افزایش مصرف میوه ها و سبزیجات و در عین حال محدود کردن غذاهای فراوری شده، چرب و پرنمک است.
با توجه به اینکه لازم است در طول این رژیم مدت زمان طولانی بدون غذا بمانید، پس اهمیت دارد که مصرف غذاهای حاوی پروتئین بالا را افزایش دهید تا مدت زمان بیشتری احساس سیری کنید. همچنین مصرف پروتئین به تقویت عضلات و در نتیجه کالری سوزی بیشتر توسط عضله ها کمک می نماید. برخی منابع پروتئینی بدون چربی و سالم که مناسب رژیم لاغری فستینگ هستند عبارتند از:
از طرفی همانند سایر رژیم های لاغری، مصرف میوه ها و سبزیجات اهمیت بالایی دارد.
برخی از سبزیجاتی که توسط متخصصان تغذیه برای روزه داری متناوب توصیه شده اند عبارتند از:
در وهله اول لازم است غذاهای بی کیفیت و فرآوری شده را که در خود نمک، چربی و قند بالایی دارند اما در عین حال فاقد ارزش غذایی بالایی هستند محدود کنید. غذاهای پر کالری که در عین حال سیرکنندگی بالایی ندارند برای رژیم فستینگ مفید و مناسب نیستند.
به طور مثال: شیرینی ها می توانند میزان گرسنگی شما را افزایش دهند.
سعی کنید از مصرف مواد غذایی زیر در طول رژیم فستینگ حتما خودداری کنید:
نکته
رژیم فستینگ نوعی رژیم است که بر نخوردن طولانی مدت تمرکز دارند. مطالعات نشان میدهند که این روش میتواند با فواید زیادی مثل لاغری، کنترل دیابت، جلوگیری از بیماری قلبی عروقی و … همراه باشد. با این حال باید قبل از شروع، با پزشک خود مشورت کنید.
دیدگاه خود را بیان کنید